De chipsector heeft een moeilijk jaar achter de rug. De markt kromp, omzetten vielen tegen en aandelen gingen door een dal. Martin Sallenhag, bestuursvoorzitter van RoodMicrotec, heeft het met bijna drie decennia ervaring echter al een aantal keer meegemaakt en weet dat de technologische vooruitgang de sector vanzelf weer op een steil groeipad zal brengen. Sallenhag werd deze maand geïnterviewd voor Effect.
De voornaamste activiteit van RoodMicrotec is het testen van chips voordat ze worden geleverd aan bedrijven die ze inbouwen in hun producten. Dit is nodig omdat tussen de 5 en 10 procent van de geproduceerde chips fouten bevat. Naast het uitvoeren van testen doet Roodmicrotec ook steeds meer bredere projecten. Het adviseert dan bij het ontwerp van chips of het inrichten van de productieketen. Dit is een activiteit die relatief snel groeit.
In het moeilijke jaar 2019 viel ook de omzetontwikkeling van RoodMicrotec tegen. In plaats van een verwachte groei naar 16 tot 18 miljoen euro bleef de omzet grofweg stabiel. Sallenhag vertelt hoe de sector er begin 2020 voorstaat. Verder geeft hij zijn visie waar beleggers moeten zijn als ze willen inspelen op de kansen die de technologische ontwikkelingen bieden.
Hoe was het afgelopen jaar voor RoodMicrotec?
“Er zijn twee dingen gebeurd waardoor het anders liep dan we hadden gepland. Ten eerste annuleerde een klant een redelijk groot project. Dat heeft ons geraakt. Daarnaast was er natuurlijk de moeilijke marktsituatie. De halfgeleiderindustrie is in 2019 in Europa met 6 procent en wereldwijd met 13 procent gekrompen. Eind 2018 was niet voorzien dat de markt echt zou krimpen, we dachten dat er alleen een vertraging zou komen.”
De halfgeleiderindustrie heeft regelmatig van dit soort dips. Was dit hier een voorbeeld van?
“Ja, daar was het er een van, al was deze niet zo slecht als de vorige. Het kwam door een aantal verschillende dingen die bij elkaar kwamen. De handelsoorlog tussen de VS en China, brexit, instabiliteit in Syrië, al dit soort onzekerheden. Daarbovenop hebben we ook de problemen in de automobielindustrie met het dieselschandaal bij onder anderen Volkswagen en de overgang naar elektrisch rijden. Zolang de markt groeit, bouwen bedrijven hun voorraden op, maar als ze het gevoel krijgen dat de groei vertraagt, gaan ze juist voorraden afbouwen en dus minder bestellen dan ze nodig hebben. Voor een toeleverancier als wij is het effect daardoor dubbel zo groot.”
Waarop zouden beleggers in de technologiesector nu moeten inzetten?
“Ik denk dat de trend in Europa duidelijk is: elektrische auto’s, of misschien waterstofauto’s, in combinatie met de explosie in communicatie in de auto en tussen de auto en de buitenwereld. Wat we hier zien is echt een nieuwe industriële revolutie omdat alles met elkaar verbonden raakt. Ik denk dat bedrijven die in de voorhoede zitten in deze gebieden interessant zijn, maar dat zijn vaak wel familiebedrijven, je vindt ze meestal niet op de beurs. Daarnaast denk ik dat sommige autoproducenten interessant kunnen zijn als ze de juiste focus hebben al weet ik niet welke in de toekomst de concurrentie zullen aangaan met Tesla.”
Het volledige interview met Martin Sallenhag leest u in Effect 2, die deze week verschijnt.
Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.